Hylla
Titel Mat och hälsa : en klinisk handbok
Utgivning, förlag, etc. Studentlitteratur, Lund : 2015
SAB Klassning
Upplaga
Omfång
Term
Ämnesord
Medarbetare
ISBN
Antal i kö:
*000 cam a a 4500
*001188951
*00520230912083938.0
*008150403s2015 sw |||||||||||000 0|swe|c
*020 $a9789144083575
*035 $a(BOKR)9789144083575
*035 $a(OCoLC)942243739
*035 $a(SE-LIBR)17820989
*041 $aswe
*08204$a615.854$223/swe
*084 $aVcc$2kssb/8
*084 $aVmb$2kssb/8
*24510$aMat och hälsa :$ben klinisk handbok /$credaktörer Tommy Cederholm, Elisabeth Rothenberg.
*250 $a1. uppl.
*264 1$aLund :$bStudentlitteratur,$c2015
*300 $a248 s.$bill.$c25 cm
*650 7$aNutrition
*650 7$aDietik
*650 7$aTerapimetoder
*65012$aNutrition Therapy
*65022$aNutrition al Physiological Phenomena
*65022$aNutrition al Sciences
*65022$aDiet
*653 $aNutrition
*653 $aDietik
*653 $aKost
*653 $aHälsa
*7001 $aCederholm, Tommy,$d1952-$4edt$0https://libris.kb.se/rp36fkf91mmqx1t#it
*7001 $aRothenberg, Elisabet,$d1960-$4edt$0https://libris.kb.se/53hlp2dp5tntfkf#it
*852 $cVc
^
Det finns inga omdömen till denna titeln.
Klicka här
för att vara den första som skriver ett omdöme.
Förord 15 Författarpresentation 17 Kost, nutrition och hälsa - en introduktion 23 Tommy Cederholm och Elisabet Rothenberg Kunskapsexplosion och kunskapsglapp i vården 23 Mat och hälsa - ett komplext samband 24 Kostens dubbla betydelse för sjukdom - förebyggande och behandlande 25 Mat, mode och media 25 Nutrition och hälsa - delat ansvar 26 Referenser 26 Del l Kostråd vid speciella sjukdomar och tillstånd 1 Hjärt-kärlsjukdomar - åderförfettning, metabola syndromet och hypertoni 29 Mai-Lis Hellénius Sammanfattning 29 Bättre matvanor och sjunkande kolesterolnivåer förklarar en stor del av den minskade dödligheten i hjärtinfarkt i Sverige 30 Oroande nya trender i matvanor 31 Matvanor och livsstil spelar stor roll för insjuknande i hjärt-kärlsjukdom 31 Medelhavslik mat förebygger och behandlar hjärt-kärlsjukdom 31 Det lönar sig att äta hälsosammare efter en hjärtinfarkt 32 Hälsosam mat kan förebygga hjärt-kärlinsjuknande 32 Vad är bra mat för hjärta och kärl? 33 Anpassade råd om mat 34 Nya mekanismer upptäcks ständigt 35 Referenser 35 Lästips 36 2 Diabetes 37 Ulf Risérus och Ingrid Larsson Sammanfattning 37 Aktuell värdering av evidensen för kost vid diabetes 37 Vad innebär slutsatserna för den praktiska kostrådgivningen till personer med diabetes? 38 Kommentarer till SBU:s genomgång och Socialstyrelsens rekommendationer 39 Typ 2-diabetes och fetma 40 Fysisk aktivitet 40 Typ i-diabetes 40 Referenser 41 3 Fetma hos vuxna 43 Ingrid Larsson och Stephan Rössner Sammanfattning 43 Negativ energibalans 44 Mättnad 44 Mat vid fetma - SBU:s rapport 2013 44 Medelhavskost 47 Magra alternativ och lightdrycker 47 Måltidsordning 48 Termogena kostkomponenter? 48 Referenser 49 4 Barnfetma 51 Carl-Erik Flodmark Sammanfattning 51 Kostråd till barn 52 Energimängder 53 Dryck 53 Hur gör man? 54 Standardiserad Obesitas Familjeterapi (SOFT) 54 BMI och iso-BMI 56 Referenser 57 5 Kakexi - sjukdomsrelaterad undernäring 59 Tommy Cederholm och Ingvar Bosaeus Sammanfattning 59 Definition 60 Metabolism vid kakexi 60 Tidig upptäckt 60 Nutritionsåtgärder 62 Möjliga kompletterande åtgärder 62 Referenser 63 6 Kroniskt obstruktiv lungsjukdom 65 Frode Slinde Sammanfattning 65 Viktförlust 65 Muskelmassans betydelse 66 Nutritionsbehandling vid ofrivillig viktnedgång och undervikt 67 Ätproblem vid KOL 67 Prevention 68 Referenser 68 7 Kronisk njursvikt 71 Maarit Korkeila Lidén och Gerd Faxén Irving Sammanfattning 71 Njurfunktion, klassificering och mätmetoder 72 Uremi 72 Behandling av nedsatt njurfunktion 73 Kostbehandling vid njursvikt 73 Proteinreducerad kost 74 Kost vid dialys 74 Kost vid njurtransplantation 77 Kroppssammansättning och fysisk aktivitet 77 Referenser 77 Lästips 77 8 Inflammatorisk tarmsjukdom och korttarmssyndrom 79 Ingvar Bosaeus och Lars Ellegård Sammanfattning 79 Ulcerös kolit i aktiv fas 80 Ulcerös kolit i remission 80 Crohns sjukdom i aktiv fas 80 Crohns sjukdom i remission 82 Kronisk tarmsvikt och korttarmssyndrom 83 Referenser 83 9 Levercirros 85 Ingvar Bosaeus och Lars Ellegård Sammanfattning 85 Bakgrund 86 Kostråd 86 Levercirros med encefalopati 86 Beräkning av "urvätskad" kroppsvikt vid ödem och ascites 87 Vitaminer, mineraler och spårämnen 87 Näringsdrycker och enteral nutrition 88 Parenteral nutrition 88 Referenser 89 10 Reumatoid artrit 91 Tommy Cederholm Sammanfattning 91 Okad risk för kardiovaskulär sjuklighet 92 Mat för att motverka reumatoid artrit 92 Kroppssammansättning och proteinbehov vid reumatoid artrit 93 Sammanfattning av möjliga nutritionella interventioner vid reumatoid artrit 93 Referenser 94 11 Sarkopeni 95 Tommy Cederholm Sammanfattning 95 Nytt begrepp för ett gammalt problem 96 Diagnos och diagnoskriterier 96 Sarkopenins mekanismer 96 Förekomst och kliniska konsekvenser 97 Sarkopeni, träning och mat 97 Pågående forskning 98 Referenser 99 12 Osteoporos 101 Tommy Cederholm och Elisabet Rothenberg Sammanfattning 101 Osteoporos och livsstil 101 Undervikt och frakturrisk 102 Prevention av Osteoporos 102 Nutritionsbehandling av osteoporos 103 Referenser 104 13 Multisjuka och bräckliga äldre 105 Gunnar Akner och Elisabet Rothenberg Sammanfattning 105 Åldersförändringar 105 Sjukdomsrelaterad undernäring 106 Sjukdom i hög ålder 107 Behandling av nutritionsrelaterade problem 107 Ätstödjande åtgärder 108 Referenser 108 14 Demenssjukdomar 109 Gerd Faxén Irving Sammanfattning 109 Viktförlust vid Alzheimers sjukdom 109 Utredning 110 Kostbehandling vid demenssjukdom 111 Prevention 112 Referenser 113 Lästips 113 15 Palliativ vård 115 Ylva Orrevall och Carl Johan Fürst Sammanfattning 115 Palliativ vård 116 Nutritionsproblem inom palliativ vård 116 Utredning 116 Kakexi 117 Social situation 117 Målsättning 117 Åtgärder 118 Nutritionsåtgärder kräver teamarbete 119 Uppföljning och utvärdering 119 Referenser 120 16 Graviditet och amning 121 Agneta Hornell Sammanfattning 121 Näringsintag under graviditet och amning 121 Mikroorganismer i mat under graviditet 123 Vikt och viktutveckling under graviditet 124 Alkohol under graviditet och amning 124 Att tänka på vid rådgivning till nyblivna föräldrar 124 Referenser 125 Lästips 125 17 Interaktioner mellan läkemedel och mat 127 Johan Fastbom Sammanfattning 127 Matens påverkan på läkemedel 128 Matens påverkan på nedbrytningen av läkemedel i levern 128 Andra mekanismer för interaktion mellan mat och läkemedel 130 Viktigt att förskrivare är medvetna om interaktioner mellan föda och läkemedel 130 Läkemedels påverkan på näringsintaget 131 Referenser 132 Del II Diagnostik och behandling av nutritionsproblem 18 Utredning av nutritionsproblem (undernäring och fetma) 135 Tommy Cederholm, Elisabet Rothenberg och Ann Ödlund Olin Sammanfattning 135 Undernäring 136 Övervikt och fetma 139 Referenser 141 19 Behandling av nutritionsproblem 143 Tommy Cederholm, Elisabet Rothenberg och Ann Ödlund Olin Sammanfattning 143 Behandling av undernäring 144 Kostbehandling 145 Måltidens olika aspekter 146 Ätstödjande åtgärder 147 Kosttillägg 147 Artificiell nutrition 148 Näringsprodukter 149 Uppföljning och utvärdering 149 Dokumentation och informationsöverföring 149 Behandling av övervikt och fetma 150 Referenser 150 20 Att prata om mat - hur gör man? 151 Mai-Lis Hellénius Sammanfattning 151 En vetenskaplig bas och goda kunskaper utgör grunden 151 Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomförebyggande metoder 152 Individen i centrum 152 Respekt och lyhördhet 153 Individualiserade och skräddarsydda råd 153 Ge konkreta svar 153 Samma budskap 154 Använd hjälpmedel 154 Den viktiga uppföljningen 154 Framtidens arbete med mat och hälsa 155 Referenser 155 Del III Kortfattad näringslära för sjukvården 21 Fett 159 Ulf Risérus Sammanfattning 159 Introduktion 160 Mättat och omättat fett 160 Fettrekommendationer 162 Fettmodifierad kost vid hyperlipidemi 162 Fettmodifierad kost och hjärt-kärlsjukdom 162 Féttmodifierat kost, metabolt syndrom och diabetes 163 Transfetter 163 Referenser 164 22 Kolhydrater, glykemiskt index och kostfiber 167 Emily Sonestedt Sammanfattning 167 Indelning av kolhydrater 168 Glykemiskt index 169 Kostfiber 170 Behov och rekommendationer 171 Hur ser kolhydratintaget ut? 172 Referenser 172 23 Proteiner 173 Olav Rooyackers och Tommy Cederholm Sammanfattning 173 Proteiners funktioner och omsättning 174 Muskel - kroppens största proteindepå 174 Proteinförluster 175 Proteinintag och rekommendationer 175 Proteinkvalitet 177 Ökat proteinintag och proteinsupplementering 177 Referenser 178 24 Omega-3-fettsyror 179 Jan Palmblad Sammanfattning 179 Omega-3-fettsyror och omega-6-fettsyror 180 Autoimmuna sjukdomar 181 Hjärt-kärlsjukdom 181 Depression 182 Minnessvikt och Alzheimers sjukdom (AD) 182 Cancer och cancerkakexi 183 Fler studier behövs - eller inte? 183 Inget allmänt smörjmedel 183 Referenser 183 25 Vitamin D 185 Elisabet Rothenberg Sammanfattning 185 Metabolism och funktion 185 Optimalt vitamin D-status? 188 Intag och rekommendationer 188 Riskgrupper 189 Referenser 190 26 Antioxidanter, vitamin- och mineraltillskott 191 Lars Ellegård Sammanfattning 191 Antioxidanter 191 Vitaminer, mineraler och spårämnen 192 Vem behöver tillskott? 192 Diagnostik 194 Dosering av vitaminer, mineraler och spårämnen 194 Referenser 195 Del IV Kostmönster 27 Medelhavskost 199 Per Sjögren och Mai-Lis Hellénius Sammanfattning 199 Lägre risk för hjärt-kärlsjukdom vid Medelhavet 199 Vad är medelhavsmat? 200 Medelhavskosten är kopplat till ett längre och friskare liv - evidens från observationsstudier 201 Medelhavskostens effekter på hjärt-kärlhälsa - evidens från interventionsstudier 202 Medelhavskostens effekter på metabola syndromet, cancer och kognition 203 Varför är traditionell medelhavskost nyttig? 203 Slutsats 204 Referenser 204 28 Nordisk hälsosam kost 207 Viola Adamsson och Ulf Risérus Sammanfattning 207 Varför äta nordisk kost? 207 Vad är hälsosam nordisk kost? 208 Nordiska livsmedel 208 Vilka hälsoeffekter har nordisk kost? 209 Bra kolhydratkvalitet i nordisk kost 210 Bra fettkvalitet i nordisk kost 210 Hälsosamma matlagningsmetoder 211 Referenser 211 29 Vegetariska koster 213 Gunnar Johansson Sammanfattning 213 Definitioner 214 Hälsoeffekter av vegetariska koster 214 Näringsmässiga överväganden för vegetarianer 215 Referenser 216 Del IV Populära dieter 30 GI-kost, stenålderskost, energirestriktion, blodgruppsdiet och basiskkost 219 Per Sjögren, Ulf Holmbäck och Ingrid Larsson Sammanfattning 219 Glykemiskt index (GI-kost) 220 Högproteinkoster 220 Stenålderskost 221 Energirestriktionskoster 222 Detox 224 Blodgruppsdieten 224 Basiskkost 225 Referenser 226 31 Lågkolhydratkost - LCHF-kost 229 Ulf Holmbäck och Per Sjögren Sammanfattning 229 Kolhydratintag och övervikt 229 Vad är lågkolhydratkost 230 Strikt lågkolhydratkost 230 Effekter av strikt lågkolhydratkost 231 Effekter av måttlig kolhydratkost 231 Potentiella hälsoeffekter av lågkolhydratkost 232 Kommentar till debatten för eller emot lågkolhydratkost 233 Referenser 233 Appendix 32 Nordiska näringsrekommendationer 2012 237 Wulf Becker Sammanfattning 237 Bakgrund 237 Arbetsprocess 238 Systematiska översikter 238 Från SR till rekommendationer 239 Granskningsprocess 239 Nyheter i NNR 2012 240 Fett 240 Kolhydrater 240 Protein 241 Vitamin D 241 Selen 242 Fysisk aktivitet 242 Terminologi och användning 242 Referenser 244 Sakregister 245