Hylla
Författare/Namn
Titel Champagne : vinet och odlarna
Utgivning, förlag, etc. Carlsson bokförlag, Stockholm : [2017]
SAB Klassning
Omfång 327 sidor illustrationer 25 cm
Term
Geografiskt namn
Medarbetare
ISBN
Antal i kö:
*00004870cam a2200985 i 4500
*001326916
*00520180529133819.0
*008161010s2017 sw ||||e||||||000 0|swe|d
*020 $a9789173318136$qinbunden
*035 $a(BOKR)9789173318136
*035 $a(SE-LIBR)19737359
*041 $aswe
*08204$a641.2224$223/swe
*084 $aQcaf$2kssb/8 (machine generated)
*1001 $aKarlsson, Britt,$d1956-
*24510$aChampagne :$bvinet och odlarna /$cBritt Karlsson, text ; Per Karlsson, foto.
*264 1$aStockholm :$bCarlsson bokförlag,$c[2017]
*300 $a327 sidor$billustrationer$c25 cm
*650 7$aVinproducenter
*650 7$aChampagne$xframställning, tillverkning etc.
*650 7$aChampagne$xhistoria
*650 0$aVintners
*651 4$aFrankrike
*7001 $aKarlsson, Per, $d1958-$4pht$0https://libris.kb.se/75knt0zr4sn9xvq#it
*8528 $cQcaf
^
Det finns inga omdömen till denna titeln.
Klicka här
för att vara den första som skriver ett omdöme.
FÖRORD 11 1. CHAMPAGNE, ETT VIN FRAMFÖR ALLT 17 2. ETT NORDLIGT VINDISTRIKT 21 Rekordår och kulturår Aktörerna Husen Druvodlarna Kooperativen Odlarchampagner Koderna i finstilt på etiketten Husen och odlarna håller sams Exporten Svenska marknaden 3 CHAMPAGNE GENOM TIDERNA 39 Tekniska framsteg Uppror, krig och kris Prisfluktuationer Crusystemet Arealen ökar Vem bestämmer? Champagne skyddar sitt varumärke Champagne och konkurrensen 4 ODLARCHAMPAGNE OCH TERROIR 59 Varför lockas vi av odlarchampagner? 5 HUR KOMMER BUBBLORNA IN I FLASKAN? 69 Den traditionella metoden Cuve close-metoden Méthode ancestrale Transvasage 6 VAD ÄR SÅ SPECIELLT MED CHAMPAGNE? 77 Klimat Årgångar Jordmån Druvorna Rotstockar och kloner 7 TILLVERKNING 93 Skörden Pressning Debourbage Den alkoholiska jäsningen Chaptalisering - Berikning Den malolaktiska jäsningen Det stilla vinet Blandningen Reservvin Roséchampagne Klarning, filtrering och stabilisering Buteljering - Tirage Den andra jäsningen Remuagc och degorgering Dosage Korken 8 ARBETET I VINGÅRDEN 127 Vinter De olika beskärningsmetoderna Vår Sommar Höst Global uppvärmning, hot eller välsignelse? Sjukdomar Ekologisk och hållbar odling Besprutning med koppar HVE Biodynamisk odling i Champagne 9 OLIKA TYPER AV CHAMPAGNE 141 Baschampagnen (BSA) Rosé Blanc de blanc Blanc de noir Årgångschampagne Prestigechampagne Brut nature Stilla viner, ratafia och marc de champagne 10 HUR SMAKAR EN CHAMPAGNE? 147 Bubblorna Färgen Doften och smaken Mineralitet 11 ATT SERVERA CHAMPAGNE 151 Glas Temperatur Flaskstorlekar 12 CHAMPAGNE OCH MAT 155 Gastronomiska specialiteter Champagne tillmät 13 DISTRIKTEN, BYARNA OCH ODLARNA 159 Odlarprofiler 14 MONTAGNE DE REIMS 163 Reims Odlarprofiler 15 VALLÉE DE LA MARNE 199 Épernay Odlarprofiler 16 COTE DES BLANCS OCH COTE DE SÉZANNE 247 Odlarprofiler Cote des Blancs Odlarprofiler Sézanne 17 COTE DES BAR 291 Odlarprofiler 18 CHAMPAGNESTATISTIK 312 KÄLLOR 324 ODLARREGISTER 325 REGISTER 326