Hylla
Titel Näringslära för högskolan : från grundläggande till avancerad nutrition
Utgivning, förlag, etc.
SAB Klassning
Upplaga 6., utök. och uppdaterade uppl. /
Omfång
Ämnesord
Medarbetare
ISBN
Antal i kö:
*00005349pam 12201261 a 4500
*001167503
*00520131010120844.0
*007
*008130418s2013 sw ||||e |||| 0 swe d
*020 $a9789147105205
*035 $a(BOKR)9789147105205
*035 $a(SE-LIBR)14010174$x14010174
*08204$a612.3$223/swe
*084 $aVcc$2kssb/8 (machine generated)
*24510$aNäringslära för högskolan :$bfrån grundläggande till avancerad nutrition /$cunder redaktion av Lillemor Abrahamsson, Agneta Andersson, Gerd Nilsson ; [foto: Kristjan Aunver]
*250 $a6., utök. och uppdaterade uppl. /$b[illustrationer: AB Typform]
*260 $aStockholm :$bLiber,$c2013
*300 $a480 s. :$bill.
*592 $aClip2MM$b2013-10-14
*653 $aNäringslära
*653 $aNutrition
*7001 $aAbrahamsson, Lillemor$4edt
*850 $aLoBj
*852 $cVc
^
Det finns inga omdömen till denna titeln.
Klicka här
för att vara den första som skriver ett omdöme.
Författare 4 Förord 5 1 Näringslära som disciplin 11 AGNETA ANDERSSON Begrepp och ämnesområde 11 Utveckling 12 Komplexitet 14 Litteratur 16 2 Kroppen, maten och generna 17 AGNETA ANDERSSON OCH GERD NILSSON Sammanfattning 17 Näringsämnena i kroppen och deras uppgifter 18 Cellens uppbyggnad och funktion 21 Digestion och absorption av mat och dryck 25 Reglering via hormoner och nervsystem 29 Transport och cirkulation av näringsämnen 30 Nutritionsgenomik - interaktionen mellan gener och nutrition 33 Litteratur 36 3 Kolhydrater 37 EMILY SONESTEDT Sammanfattning 37 Kolhydratkvalitet i fokus 38 Kemisk uppbyggnad och indelning 39 Digestion, absorption och metabolism 41 Kolhydraternas funktioner i kroppen 45 Glykemiska kolhydrater och glykemiskt index 46 Kostfiber 48 Kolhydratkällor i kosten 49 Behov och rekommendationer 51 Sötningsmedel 52 Intolerans mot laktos och andra sockerarter 53 Litteratur 54 4 Fetter 55 WULF BECKER Sammanfattning 55 Kemisk uppbyggnad och indelning 56 Fett och fettsyror i livsmedel 65 Essentiella fettsyror 66 Behov och rekommendationer 69 Digestion och absorption 70 Fettransport och metabolism 72 Fettmetabolismen i cellen 78 Litteratur 79 5 Proteiner 80 LILLEMOR ABRAHAMSSON OCH LEIF HAMBRÆUS Sammanfattning 80 Historik 82 Proteiners och aminosyrors kemiska uppbyggnad 84 Proteiners funktioner 87 Proteinanalys 89 Proteiners näringsvärde - proteinkvalitet 96 Proteinkällor i maten 102 Digestion och absorption 103 Proteinmetabolism 105 Aminosyrametabolism 112 Brister och sjukdomar relaterade till proteinbehov och aminosyraomsättning 115 Protein- och aminosyrabehov 118 Litteratur 121 6 Alkohol (etanol) 122 LARS HÅKAN NILSSON OCH BIRGITTA TOMKINSON Sammanfattning 122 Digestion, absorption, utsöndring 123 Metabolism 124 Energiutnyttjande 126 Näringsutnyttjande 127 Konsumtionsmängder och skador 128 Råd och åtgärder 129 Litteratur 130 7 Energi och metabolism 131 AGNETA ANDERSSON OCH MARIE LÖF Sammanfattning 131 Energienheter 132 Energiinnehåll i livsmedel 133 Aptitreglering och energibalans 135 Människans energiomsättning 138 Bestämning av energiomsättning 142 Uppskattning av energiomsättning och energibehov 146 Kroppens metabolism och substratutnyttjande 149 Reglering av metabolismen 152 Litteratur 159 8 Vatten, vätske-, elektrolyt- och syra-basbalans 160 STEFAN BRANTH Sammanfattning 160 Kroppens vatten - mängd och fördelning 162 Vattenbehov 164 Vätskebalans 171 Elektrolytbalans och osmotiskt tryck 174 Syra-basbalans 176 Litteratur 179 9 Mineralämnen 180 WULF BECKER Sammanfattning 180 Kalcium 182 Fosfor (fosfat) 186 Svavel 189 Natrium 190 Kalium 193 Klor 194 Magnesium 194 Järn 196 Zink 203 Koppar 207 Mangan 209 Selen 210 Jod 213 Molybden 217 Kobolt 217 Fluor 217 Krom 219 Vanadin 220 Kisel 220 Nickel 220 Litteratur 222 10 Vitaminer och övriga bioaktiva ämnen 223 LARS ELLEGÅRD, ELISABET ROTHENBERG OCH GERD NILSSON Sammanfattning 223 Vitaminer 224 Övriga bioaktiva ämnen 270 Litteratur 278 11 Hälsopåståenden om ämnen i livsmedel 279 INGELA MARKLINDER OCH ANITA LASER REUTERSWÄRD Sammanfattning 279 Reglerade och oreglerade begrepp 280 Livsmedlets funktionalitet - teknologisk och fysiologisk 281 Europeisk granskning 282 Forskningsresultat, kostråd och hälsopåståenden 283 Konsumentens förståelse av hälsopåståenden 288 Litteratur 288 12 Livsmedelsförsörjning och livsmedelskonsumtion globalt och i Sverige - utveckling 289 WULF BECKER, LEIF HAMBRAEUS OCH LINLEY CHIWONA KARLTUN 289 Sammanfattning 289 Global livsmedelsförsörjning och befolkningsutveckling 290 Utveckling av kostvanor - nutrition transition - och hälsa 296 Livsmedelskonsumtionen i Sverige 301 Mångkulturella kostvanor i Sverige 304 Litteratur 308 13 Kost och hälsa, kostrelaterade symtom och sjukdomar 309 ULF RISÉRUS, AGNETA ANDERSSON, LEIF HAMBRAEUS OCH INGEGERD JOHANSSON Sammanfattning 309 Undernäring/malnutrition 311 Välfärdssjukdomar och sjukdomstillstånd kopplade till övervikt 314 Ben- och tandhälsa 327 Livsmedelsöverkänslighet 331 Ätstörningar 334 Litteratur 337 14 Nutritionsundersökningar 339 ELISABET WIRFÄLT OCH AGNETA ANDERSSON Sammanfattning 339 Historik 340 Olika typer av kostundersökningar 340 Metoder vid kostundersökningar 344 Livsmedelsdatabaser 354 Metoder för bestämning av kroppens mått och sammansättning 355 Kliniska, biokemiska, fysiologiska och multifaktoriella metoder 359 Litteratur 360 15 Kostsociologi 361 CHRISTINA FJELLSTRÖM Sammanfattning 361 Kostsociologi - att förstå människors matvanor 362 Konsumtionskontexter 366 Litteratur 369 16 Kostvarianter och modedieter 370 ULF HOLMBÄCK OCH PER SJÖGREN Sammanfattning 370 Kategorier av dieter/koster 371 Medelhavskost 372 Vegetarisk kost 373 Bantningskoster 373 Koster med fokus på kolhydrater - mängd och kvalitet 374 Fasta 376 Stenålderskost 376 Genetiskt anpassade kostråd 377 Övriga kostvarianter 377 Slutsatser 378 Litteratur 378 17 Nutrition under livscykeln 379 LILLEMOR ABRAHAMSSON, AGNETA HÖRNELL OCH JENNY EKBLAD Sammanfattning 379 Graviditet 380 Amning 386 Barn 393 Äldre 404 Litteratur 409 18 Idrottsnutrition 410 AGNETA ANDERSSON Sammanfattning 410 Idrottsnutritionens utveckling 411 Energiomsättning och metabola effekter av fysisk aktivitet 412 Energitillgänglighet, viktreglering, hälsa och prestation 415 Infektioner, skador och överträning 417 Behov och rekommendationer av makro- och mikronäringsämnen vid daglig hård fysisk aktivitet 418 Dryckes- och koststrategier i samband med tävling 425 Kosttillskott och dopning 431 Idrottsanemi 437 Ätstörningar och den kvinnliga idrottstriaden 438 Litteratur 439 19 Näringsrekommendationer 440 WULF BECKER Sammanfattning 440 Utformning och användning 441 Olikheter mellan näringsrekommendationer 444 Litteratur 444 20 Rekommendationer och information om kost - från internationella folkhälsomål till individuella råd 445 LILLEMOR ABRAHAMSSON OCH ANDREA FRIEDL Sammanfattning 445 Internationella organ - deklarationer, mål och strategier 446 Svensk nutritionspolitik och svenska myndigheter 448 Livsmedelsbaserade kostråd i fokus 451 Rekommendationer och information om kost i Sverige 453 Etiska och miljömässiga aspekter vid matval 454 Information om mat och hälsa 456 Litteratur 468 Register 469